Мистериозният британски  художник изненада почитателите си с нова творба –

...
Мистериозният британски  художник изненада почитателите си с нова творба –
Коментари Харесай

Бягство от затвора: ето как Банкси освободи Оскар Уайлд

Мистериозният британски  художник изненада феновете си с нова творба – този път върху стена на затвор! Уличният актьор се е развихрил в град Рединг в графство Бъркшър, където върху високата тухлена стена към двора на пандиза е изобразен пандизчия в раирани затворнически облекла. Той прави опит да избяга и се спуска към земята по въже, сплетено от чаршафи. Последният от тях е заклещен в барабана на пишеща машина и разкрива повече за концепцията зад графита.

Самият художник към момента не е удостоверил, че творбата е негово – нормално той разгласява фотография в своя инстаграм профил до няколко дни. Въпреки това експерти разясняват, че стилът на изобразяване съответствува с неговия.

Мнозина считат, че той е отдаден на английския стихотворец и драматург Оскар Уайлд, който е излежавал присъда от година и половина в същия затвор. Той е наказан от Нейно Величество на година и половина, тъй като има връзка с различен мъж., че целият живот на писателя минава под сянката на неговото душевно раздвояване – дали да се преценява с нормите на викторианското общество, или да остане правилен на себе си и своите пориви. В блян да направи първото, той се дами за Констанс Лойд и даже им се раждат двама синове, само че в последна сметка Уайлд не съумява да избяга от себе си.

Хомосексуалността му става обществена със скандалната за това време връзка с по-младия от него лорд Алфред Дъглас. Любовта обаче не го избавя – през 1895 година бащата на лорд Дъглас съумява да осъди писателя за непочтено държание и хомосексуализъм. В резултат Уайлд е заставен да изтърпи присъда от година и половина, която го унищожава физически, материално и най-много прочувствено.

Затворът бележи цялото му битие – по-късно Уайлд се мести да живее в, сменя името си и е заставен да се устоя от помощите, изпратени от негови родственици. Зад решетките Оскар написа писмо от 30 000 думи до Дъглас, оповестено през 1905 година под заглавието De Profundis, а у нас е познато като „ Писмо от пандиза “. Затова и графитът върху затворническата стена буди толкоз внимание – това не е просто произведение на изкуството, а увещание да избягаме от тъмните времена, в които любовта е присъда.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР